Φολέγανδρος

Φτάνετε στη Φολέγανδρο είτε με τακτικά δρομολόγια πλοίων από τον Πειραιά είτε με πλοίο υψηλής ταχύτητας (high speed ferry) κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 6,5 ώρες με πλοίο και περίπου 4 ώρες με ταχύπλοο. Υπάρχει επίσης καθημερινή σύνδεση μεταξύ της Σαντορίνης και της Φολέγανδρου και άλλων νησιών.

Δεδομένου ότι το νησί έχει μόνο μερικά λεωφορεία και ένα ταξί, η ενοικίαση αυτοκινήτου θα είναι ένας βολικός τρόπος για να εξερευνήσετε το νησί που θα σας δώσει την ελευθερία που επιθυμείτε.

Η Φολέγανδρος βρίσκεται ανάμεσα στη Σαντορίνη και τη Μήλο στο νότιο τμήμα του Αιγαίου. Ενώ η Φολέγανδρος γίνεται χρόνο με το χρόνο όλο και πιο δημοφιλής παραμένει αυθεντική, καθαρή και κομψή, προσφέροντας στους επισκέπτες χαλαρωτικές διακοπές.

Η Φολέγανδρος κατοικήθηκε από διάφορους ανθρώπους στην αρχαιότητα και πήρε πολλά ονόματα από αυτά.
Ο Πολίκανδρος (πολλοί άνδρες) ήταν το πρώτο όνομα που έδωσαν οι πρώτοι κάτοικοι που ήταν μόνο άνδρες, το όνομα Phelekgundary (σιδήρου) ονομάστηκε από τους Φοίνικες που έζησαν στο νησί για εμπορικούς λόγους και συνειδητοποίησαν πόσο σκληρά είναι η γη και δόθηκε το σημερινό όνομα από τον γιο του βασιλιά Μίνωα της Κρήτης, Φολέγανδρο.
Η Φολέγανδρος κυβερνήθηκε από τους Βενετούς μέχρι το 1566, τότε οι Τούρκοι το λεηλάτησαν έως ότου το είχαν καταστρέψει με τις πειρατικές επιδρομές τους, και στη συνέχεια το έδιωξαν ξανά μέχρι το 1821 και τελευταίο, την περίοδο 1928-1971 η Φολέγανδρος ήταν εξορία των κομμουνιστών.

ΚΑΣΤΡΟ ΦΟΡΛΕΓΑΝΔΡΟΥ
Είναι ο αρχαιότερος οικισμός του νησιού. Χτίστηκε το 1212 από τον Marco Sanudo, Δούκα του Αιγαίου, για να προστατεύσει τους κατοίκους από επιθέσεις πειρατών. Το Paraporti και η Loggia ονομάζονται οι δύο μοναδικές εισόδους. Το σχήμα του είναι τριγωνικό, με τη μία πλευρά στο βόρειο τμήμα του νησιού πάνω από το βράχο να παρακολουθεί τις κινήσεις των πειρατών στη θάλασσα και να προστατεύεται εγκαίρως. Τα περισσότερα από τα σπίτια είναι μικρά και μονοόροφα κτίρια με μικρές αυλές που χωρίζονται από μικρούς τοίχους. Όλα προστατεύονται από τον άνεμο ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

ΜΟΥΣΕΙΟ

Στην Άνω Μεριά βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο Φολέγανδρου, το οποίο άνοιξε το 1988. Πρόκειται για μια «νομολογία» όπως όλα τα σπίτια στην Άνω Μεριά που ανακατασκευάζουν τη ζωή σε ένα παραδοσιακό αγροτικό σπίτι. Η κύρια κατοικία, το κελάρι, ο πετρόχτιστος φούρνος, ο στάβλος, ο αχυρώνας και η βιβλιοθήκη αποτελούν το σύνολο του συγκροτήματος. Στην ύπαιθρο υπάρχει το αλώνι, η δεξαμενή, η πρέσα σταφυλιών και η ελαιοτριβή. Ένα ωραίο αξιοθέατο για να επισκεφθείτε με το αυτοκίνητό σας.

ΦΑΡΟΣ(LIGHTHOUSE)

Ονομάζεται Φάρος Ασπροπαντάς επειδή σχεδιάστηκε να βρίσκεται στον κόλπο Ασπροπουντά. Τα σχέδια άλλαξαν αλλά το όνομα παρέμεινε το ίδιο. Το 1921 ο φάρος λειτουργούσε για πρώτη φορά. Η πρώτη λειτουργία με το φυτίλι άλλαξε τότε σε μηχανισμό αερίου πετρελαίου και οι κάτοχοι του φάρου ζούσαν σε ένα μικρό σπίτι που κτίστηκε στη βάση του φάρου. Από το 1986 λειτουργεί με αυτόματο μηχανισμό ηλιακής ενέργειας.

You can reach Faros by a footpath starting from Ano Meria or from Livadaki beach.

Νοικιάστε το αυτοκίνητό σας και εξερευνήστε τα μικρά χωριά του νησιού ανεξάρτητα από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, περιμένοντας και γεμίζοντας.

Η Φολέγανδρος έχει τρεις οικισμούς:

ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΣΗ (ΛΙΜΑΝΙ)
Ο Καραβοστάσης είναι το λιμάνι του νησιού και ένας από τους δύο παράκτιους οικισμούς.

Μια καλή επιλογή για όσους προτιμούν την ήσυχη και χαλαρή ζωή ενός παραδοσιακού μικρού λιμανιού με εύκολη πρόσβαση σε μερικές μικρές παραλίες (2-3 λεπτά με το αυτοκίνητο). Από τον Καραβοστάση μπορείτε να θαυμάσετε την ανατολή του ηλίου, κοντά στη Σίκινο και μερικές βραχώδεις νησίδες. Επίσης, οι εκδρομές με καραβάκι για την ξενάγηση του νησιού και η παραλία Κάτερο αναχωρούν από το λιμάνι.

ΧΩΡΑ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ
Πηγαίνοντας στον κεντρικό δρόμο από το λιμάνι, σε απόσταση 3 χλμ. Και εύκολη οδήγηση, συναντάτε τη Χώρα, τον μεγαλύτερο οικισμό και πρωτεύουσα του νησιού. Οι διαδοχικές πλατείες, το Κάστρο και οι καλά διατηρημένοι πλακόστρωτοι δρόμοι κατατάσσουν τη Χώρα ανάμεσα στις καλύτερες των Κυκλάδων. Πολλά καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ, ξενοδοχεία και δωμάτια μπορούν να βρεθούν εδώ, δίνοντας στους επισκέπτες πολλές επιλογές διαμονής και νυχτερινής διασκέδασης.

ΑΝΩ ΜΕΡΙΑ
Μετά από τη Χώρα, με κατεύθυνση τον Δυτικό δρόμο για 7 χιλιόμετρα εύκολη οδήγηση με το αυτοκίνητο, βρίσκετε το δεύτερο μεγάλο οικισμό Άνω Μεριά. Είναι ο γεωργικός οικισμός του νησιού. Χαρακτηριστικά κτίρια του, που αναφέρονται ως «τενονιές», χτίστηκαν στην θυελλώδη και ξηρή ζώνη του νησιού και είναι αυτοδύναμες μονάδες, διάσπαρτες και στις δύο πλευρές του κεντρικού δρόμου. Ένα διαφορετικό χωριό από άλλους, που αξίζει να επισκεφθείτε.

 

…one summer village…

ΑΓΚΑΛΙ
Η Αγκάλη είναι ο νεώτερος οικισμός του νησιού ανάμεσα στη Χώρα και την Άνω Μεριά. Στην παραλία Αγκάλη είναι ευκολότερη η πρόσβαση με αυτοκίνητο. Η νότια πλευρά της προστατεύεται από τους βόρειους ανέμους. Ο επισκέπτης μπορεί να βρει εστιατόρια, καφετέριες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία. Και στις δύο πλευρές της Αγκάλη υπάρχουν μερικές άλλες παραλίες: τα Φηρά, στα αριστερά, ο Γαύλος, ο Άγιος Νικόλαος και το Λιβαδάκι, στα δεξιά. Αφήστε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ της Αγκάλης και περπατήστε στις παραλίες ή πάρτε τα μικρά σκάφη.

 

…and two little rural villages…

ΠΕΤΟΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΙ
Το Λιβάδι απέχει μόλις 5 λεπτά με το αυτοκίνητο από τον Καραβοστάση (λιμάνι). Υπάρχουν μερικές αγροικίες και μια μεγάλη καλλιεργούμενη γη, αφού η περιοχή είναι από τις πιο γόνιμες. Το Λιβάδι έχει μία από τις ωραιότερες και πιο εύκολα προσβάσιμες παραλίες.
Ο Πετούσης είναι προσβάσιμος από τη Χώρα σε 15 λεπτά με το αυτοκίνητο. Αποτελείται από μερικές αγροικίες και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την επίσκεψη, ειδικά εάν είστε τυχεροί και συναντήσετε οποιονδήποτε αγρότη.